Termal Turizmde Yeni Destinasyon UŞAK Turizm Çalıştayı

Dünyada giderek büyüyen termal turizm pazarından pay almak isteyen Türkiye’nin tarihi termal kaynakları ile ünlü ilklerin şehri Uşak, “Termal Turizmde Yeni Destinasyon Uşak” çalıştayında sektörün uzmanlarını bir araya getirdi.

Uşak Valiliği,Uşak İl Özel İdaresi, Uşak Üniversitesi, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, Uşak Belediyesi, Zafer Kalkınma Ajansı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Banaz Belediyesi ve birçok katılımcı kurumun işbirliği ile düzenlenen çalıştayda son yıllarda yıldızı giderek parlayan Banaz Hamamboğazı Termal Turizm Bölgesi tanıtılacak. Uşak termalleri ile turizmin yeni destinasyonu olması için katılımcıların görüşleri, önerileri alınacak ve yapılan çalışmalar anlatılacak.

ÖNEMLİ KONUŞMACILAR KATILIYOR

“Termal Turizmde Yeni Destinasyon Uşak” başlıklı turizm çalıştayında, Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Danışmanı Dr.Toros Özbek: ‘Dünyada ve Türkiye’de Termal Turizmin Gelişimi’, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Kültür ve Turizm Uzmanı Gürdal Bozkurt: ‘Termal Turizm Geliştirme Politikası ve Uşak’ta Termal Turizm’, Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Ozan Çatır: ‘Sağlık Turizmi Kapsamında Termal Turizm’, Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi- THTDC Kurucu Başkanı Emin Çakmak ‘Termal Turizmde Türkiye’deki Son Gelişmeler’,Termal Kür Merkezleri Entegrasyon Çalışmaları, Afjet Genel Müdürü Dr.Yusuf Ulutürk: ‘Hamamboğazı Bölgesi Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi ve Öneriler’, Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Karahan ‘Uşak’ın Termal Potansiyeli’, Uşak Üniv.Öğr.Üyesi Dr. Kaan Özkuk “Hamamboğazı Bölgesi Termal Suyunun Özellikleri’, ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Müh.Böl.Prof.Dr.Mahmut Parlaktuna “Hamamboğazı Jeotermal Kuyuları Potansiyel Çalışması’, Banaz Kaykamı İrfan Demiröz “Hamamboğazı Termal Turizm Bölgesi Yatırım Fırsatları’, Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Yusuf Görgülü “Kayağıl Termal Bölgesi”, ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Kalaylı ‘Örencik Termal Bölgesi’ konularında sunumlar gerçekleştirecekler.

ÖMER KALAYLI: İLKLER ŞEHRİ UŞAK CAZİBE VE FIRSAT MERKEZİDİR

Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Kalaylı açılış konuşmasında şunları söyledi: “İlklerin şehri Altınşehir Uşak jeotermal özelliklere sahiptir. Termal ve sağlık turizmindeki potansiyelini bir kez daha ortaya koymak proje ve fikirleri paylaşıp yatırımcıların ilgisini buraya çekmek üzere bu çalıştayı düzenledik. Uşak’ın termal turizminde yol haritasının belirleneceği çalıştay da kaynakların doğru kullanımı hedeflendi. Dünya yeni arayışlarla turizm pazarından daha fazla pay almaşı çalışırken Uşak’ın termal turizmde hak ettiği yeri alması için çalışıyoruz. Uşak cazibe ve fırsat merkezidir. Tüm yatırımcıları çağırıyoruz.”

ZAFER ARPACI: ÖNÜMÜZDEKİ YIL KONAKLAMA TESİSLERİ EKLEYECEĞİZ

Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı Hamamboğazı Termal Turizm Alanı hakkında şu bilgileri verdi “Akan suyun debisi saniyede 263 litredir. Hamamboğazı Termal Turizm Alanı 2 milyon m2’ır. 7 bin m2 kapalı 30 bin m2 açık alanı bulunuyor. Önümüzdeki yıl konaklama tesisleri ekleyeceğiz.”

PROF. BAYRAM ALTAN: BURAM TARİH KOKUYOR

İslam Ülkeleri Akademisyenler Birliği-İSAK Başkanı Bayram Altan konuşmasında “Türkiye’nin her yeri buram buram tarih kokuyor. En iyi şekilde tanıtmamız lazımdır” dedi.

MEHMET NACAR: HAMAMBOĞAZI’NIN GÜZELLİKLERİ ANLATILACAK

İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Nacar “ Dünyada o kadar termal gezdik, parayla ve zorla güzelleştirilen termalleri gördük. Ama Hamamboğazı gibi kendiliğinden güzel olan bir yer görmedik. Bu çalıştayla bu güzellikler anlatılacaktır”dedi.

PROF. DR. ÖMER KARALAR: YAŞLI YAŞAM MERKEZİ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ

Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Karalar konuşmasında dünyanın yaşlandığını ve insanları dinç tutan termal sulara ihtiyacı olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Dünya yaşlanıyor. İklimi ve termalini birleştirmeyi düşündük. Yaşlı yaşam merkezi ve buna entegre fizik tedavi ve termal tıp merkezi fikri oluştu. Bu fikri hayata geçirmeye çalışıyoruz. TR33 bölgesi denilen Afyon merkezli sağlık turizmi merkezinin oluşması için yapılan çalıştay önemlidir. İzmir’den Anadolu’nun en doğusuna kadar uzanan termal sağlık turizmi zinciri oluşur ve Uşak bunun halkalarından biri olur diye düşünüyorum.”

MİLLETVEKİLİ DR. ALİM TUNÇ: HAMAMBOĞAZI’NA YATIRIMI YAPILMAYIŞI BİR KAYIPTI

Milletvekili Dr. Alim Tunç Sağlıkta lider ülkelerden biriyiz bunun turizm alanında önemli katkı sağlayacağına inandiğini belirterek şöyle konuştu : “Türkiyenin planledığı hedeflere ulaşmaması için her türlü gayret gösteriliyor. Milletvekili olduktan sonra bir grup bana gelerek yaşlılar için klima iklimi uygun termalin olduğu bölgede yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı şehir kurmak istediklerini söylediler. İskandinav ve Uzak Doğu ülkelerinden gelecek konuklar için 10 milyar euroluk bir yatırımı 6 yılda tamamlayacaklardı. Bizden kuru tarım alanı istediler. Buraları bakanlığın kamulaştırmasını ve 2 yıl içinde yatırım yapmasalar hibe edeceklerini söylediler. Bakanlıklarla görüşmeler yaptık. Yaşlı Bakım Merkezi için yurtdışı ilişkilerinde şöyle bir sorun var. Bakanlıkları dolaşırken çok uzun mesafe katediliyor. Her şeyiyle bir şehir kurulacak ve içerisinde 6 aydan uzun konaklamalar yapılacaktı. Çalışmalar yapılırken bakanlar, bürokratlar değişti ve bu işi yürütemedik. Sıcak suyu 70 derece üzerinde ve orman içinde olan Hamamboğazı’na bugüne kadar yatırım yapılmayışı bir kayıptır. Türkiye’nin güçlü yöneticiler ve güçlü hükümetlere ihtiyacı vardır.

AV.MEHMET ALTAY: UŞAK’IN TERMAL TURİZMDE YOL HARİTASI BELİRLENİYOR

Uşak Milletvekili Av.Mehmet Altay şöyle konuştu: “Çalıştay Uşak’ın termal turizm alanında yol haritasını belirleyecek bir çalışmadır. Buraya hareket verebilecek olan var olan değerlerimizi hayata geçirmek için yapılan çalıştaylar ülkemizin hedeflerine ulaşmasında büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. 16 turizm tesisi alanı olarak belirlenen bölgenin harekete geçmesinde var olan sıkıntıların belirlenerek ortadan kaldırılması yatırımcı çekmesi için bürokratik engellerin bu çalıştayda ortaya konulması önemlidir.”

TANITIM FİLMİNDE KARUN HAZİNELERİ VE TERMAL TURİZM ALANI DENİLDİ

Konuşmalara ara verildikten sonra Uşak hakkında tanıtım filmi gösterildi. Tanıtım filminde Uşak’ın her yönüyle tarih, kültür ve doğa hazinesi olan Banaz Karun Hazineleri’nin saklı olduğu Murat Dağı etekleri, balık çiftlikleri yanında Hamamboğazı Termal Turizm Alanı’nın özelliklerine yer verildi.

UŞAK VALİSİ SALİM DEMİR: ÇALIŞTAY SONUCU BAKAN KURTULMUŞ’A VERİLECEK

Uşak Valisi Salim Demir, önümüzdeki hafta Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş Uşak’a gelerek yapılmış olan Arkeoloji Müzesi’nin açılışını yapacağını belirterek şunları anlattı: “Bunu fırsat bilerek çalıştay sonuç raporuna bakana arzetmek istiyoruz. Lokman Hekim’e atfedilen “Ölümden başka herşeye çare olan sıcak su“ demiş. Lokman Hekim’de çalıştayın konusu olan termal suyu anlatıyor. Türkiye’de termal turizmi beklendiği noktada değildir. Ülkemiz eşsiz bir yere sahiptir. Bu durumda Ege bölgesi en zengin bölgedir. Uşak’ta bu bölge içinde 6 bilinen termal kaynağının olduğu ildir. 3 tanesinde yeni tesis var. Diğerleri eskidir. Uşak’ın termal kaynaklarının bu kadar olduğunu düşünmüyorum. Ege’nin kalbi olan Uşak’ta mevcutları kullanıp yenileri bulmak zorundayız. Keşfedilenleri yeniden keşfetmeye gerek yoktur. Bizim dinamikleri kullanarak onun önüne geçmemiz gerekiyor. Afyon’da 127 derece su var. Uşakta da olduğunu inanıyorum. Bu buhar demektir. Elektrik veriyorsunuz, şehri ısıtıyorunuz, termal su seralar ve oteller veriliyor. Bu suyun Uşak’ta olduğuna inanıyorum. Uşak geçiş yolundadır ve turizm için bulunmaz fırsata sahiptir. Ankara hızlı treni buradan geçiyor. Otoban buradan geçiyor. Havalimanına 32 km uzaklıktadır. 4 bir tarafı yemyeşil ormanlar içindedir. Banaz Hamambogazı 2.200 bin m2 alandadır. Dünyada turizmde konsept sağlık turizmine kaymıştır. Dünyada insanlar yaşadı ve insan yaşamı uzadı. İnsanların termal sağlık turizmine ihtiyacını artırıyor. Bu önü en açık sektördür. Bu çalıştayı Uşak termal turizmi için bir milat olmasını diliyorum.

DR.TOROS ÖZBEK: SULARIN KULLANIMI MÖ 10 BİN YILINA KADAR UZANIR

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Danışmanı Dr.Toros Özbek: ‘Dünyada ve Türkiye’de Termal Turizmin Gelişimi’ konulu sunum yaptı. Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği’nde 116 belediye üyemiz var. Jeotermal ile ilgili konularda danışmanlık yapıyoruz.

Jeotermal suların kullanımı MÖ 10 bin yılına kadar uzanır. Romalılar zamanında yaygınlaştı. Anadolu’da kurulan diğer devletler bunu sürdürdü. Osmanlılar Tük Hamamı’nı ekleyerek geniş bir kullanım alanı yarattı. En çok Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri kullanıyor. Çağdaş anlamda tesislerin yapımı son yıllarda başladı. Avrupa bunu insan sağlığı için geliştirdi. Sular yüzeye çıkarken mineral, tuz ve gazları birlikte getirirken magmanın etkisiyle yüksek sıcaklıkta enerjiye sahip oldular. Bunlar farklı kullanım alanları oluşturdu. Eskiden kaynaktan çıkan az su kullanılırdı. Yapılan sondajlarla kaynak değerleri artırıldı ve geniş anlamlı kullanma imkanı ortaya çıktı. 35 ile 41 derece olarak kaplıcalarda kullanılmaya başlandı. Diğer ısılarda farklı alanlarda kullanıldı. Günümüzde termomineral su diye tıbbı terimlerle tanımlanmaya başladı. Kür şeklinde kullanım yaygınlaştı. Kür merkezinin 12 ay kullanım amaçlı ve çok konforlu, her türlü ihtiyaca hitap eden şekilde yapılması gerekmektedir.

GÜRDAL BOZKURT: BAKANLIK TERMAL TURİZM BÖLGELERİNİ GELİŞTİRDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Kültür ve Turizm Uzmanı Gürdal Bozkurt: ‘Termal Turizm Geliştirme Politikası ve Uşak’ta Termal Turizm’ konulu konuşmasında bakanlığın termal turizme verdiği önemi anlattı.

Türkiye’de belirlenen termal bölgeleri içinde Uşak’ın Frigya içinde yer aldığını belirtehn Gürdal Bozkurt “Termal turizminde başarılı olmak için suyu verimli kullanmak, termel yatırımlarının sağlık ve termal amaçlı projelerle birleştirmek başarı getirir. 2007-2016 arasında ilan edilen turizm bölgelerinin yüzde 43’ü termal turizmi için ayrıldı. Türkiye’de bulunan 1 milyon 200 bin yatağın içinde termal turizm yatağı 65 bin adettir.

Türkiye’de 9 turizm gelişim bölgesinden 4’ü termal turizm bölgesi olarak belirlendi. Frigya bölgesinde 20’ye akın termal turizm bölgesi bulunuyor ama 5 tanesinden bahsedeceğiz. Bu bölgede 500 bin yatak ve 40 tane termal turizm tesisi planlandı. Ancak tahsis aşamasında beklenilen hedeflere ulaşıamadı. Bu bölgenin master planında tur planları belirlendi. Hamamboğazı ve Örencik çalışmaları devam ediyor. Emir Fıkkı Akbulak, Hamamboğazı, Sarıkız, Aksaz, Taşkemer, Hasköy, Örencik’te çalışmalar deçam ediyor. Ayrıca doğa turizmiyle ilgili çalışmalar var. Müzeler var. Bölgede termal turizmi destekleyecek kültürel değerler yer alıyor. Uşak’ta Bakanlar kurulu ile ilan edilmiş 2 alan bulunuyor. Bunlar Hamamboğazı 7700 hektarlık bir alan 150 lt/sn 70 derece suyu var. Diğeri Örencik 8800 hektar alanda 34 lt/sn’dir.

OZAN ÇATIR: SAĞLIK TURİZMİNDE TERMAL BÜYÜYOR
Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Ozan Çatır: ‘Sağlık Turizmi Kapsamında Termal Turizm’ başlıklı sunumunda dünyanın yaşlandığını belirterek termal turizmin giderek büyüyen bir sektör olduğunu söyledi.

YUSUF ULUTÜRK: HAMAMBOĞAZI’NDA BAŞKA KAYNAKLAR VAR
Afjet Genel Müdürü Dr.Yusuf Ulutürk: ‘Hamamboğazı Bölgesi Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi ve Öneriler’ başlıklı konuşmasında Hamamboğazı Termal Alanı’nın jeotermal yapısı hakkında bilgiler verdi. Termal kaynağının yeraltında başka kaynakları bulunuyor.

İRFAN DEMİRÖZ: BANAZ KUŞ SESLERİNİN EN ÇOK DUYULDUĞU İLÇEDİR
Banaz Kaymakamı İrfan Demiröz, doğal yapısıyla Banaz’ın bir cennet olduğunu belirtirken video eşliğinde yaptığı sunumda “Kuş seslerinin en çok duyulduğu bölge Banaz’dır. Çevresi ormanlarla çevrili yemyeşil bir ilçeye Hamamboğazı Termal Alanı değer katıyor” dedi.

Çalıştayın sonunda toplantıyı izleyenlerin soruları cevaplandırıldı.

&s tarafından.|2023-12-06T20:42:40+00:00Aralık 6th, 2023|Haberler|Yorum yok

Siz de fikrinizi belirtin

Go to Top